Deelnemers

IMG_5137

Matthias Ausloos
Hans AusloosMijn hobby is fotografie, ik kijk er eigenlijk het meest naar uit om de ervaringen die we daar beleven vast te leggen in sprekende beelden en die dan te kunnen delen met de anderen in België. Wat ik het interessantst vind aan de reis, is het leren kennen van een andere cultuur, de verschillen, maar ook de gelijkenissen. Door contact met de plaatselijke mensen daar onderscheidt deze ‘inleefreis’ zich dan ook van een gewone toeristische reis. Ik hoop dat wat ik ginder leer ook later in mijn eigen leven een grote indruk zal nalaten. Het Spaans spreken daar zal misschien wat moeilijkheden opleveren, maar ik hoop dat iedereen wel op elkaar zal kunnen terugvallen.

Robin Muls
Robin Muls
Ik heb mij ingeschreven voor deze reis omdat het mij een uitgesproken kans leek om een andere cultuur op te snuiven en wat meer van de wereld te zien. Om op inleefreis te gaan naar een land zoals Nicaragua lijkt mij een buitengewone ervaring. Ik kijk er echt naar uit om te zien hoe onze culturen van elkaar verschillen. Ook het samenleven met een plaatselijk gezin en het spaans praten is iets waar ik zeer fel naar uitkijk. Ik kan bijna niet meer wachten!

Anne Thewis
Anne Thewis
Ik kijk meest naar uit om zo veel nieuwe mensen te leren kennen, zeker een totaal andere cultuur. Maar ik vraag me ook af of ze daar, zo ver weg, zo fel verschillend zijn zoals wij? Het zijn ook maar mensen met bepaalde behoeftes
en we hebben ook al geleerd dat veel leeftijdsgenoten ook allemaal een simpele gsm hebben of graag muziek horen. Hetgeen hier in ons kleine België allemaal zo normaal lijkt, zo veel luxe, maar hebben we dat wel allemaal nodig? We krijgen vaak een kick als we iets nieuws krijgen en de groepsdruk zorgt er misschien toch wel voor dat we nooit echt voldaan zijn. Zouden de Nicaraguanen klagen omdat ze niet de nieuwste IPhone hebben? We zullen zien! Maar we vergeten zeker niet om veel plezier te maken! Nicaragua here we come!

Lennert Schellis
Lennerth Schellis
Ik heb mij ingeschreven voor deze reis, omdat dit voor mij een kans leek om mijn grenzen eens te verleggen. Voor mij leek het een mogelijkheid om iets te doen, dat ik waarschijnlijk nooit meer opnieuw ga doen. Ook leek het mij zeer interessant om eens met mijn eigen ogen te zien hoe het dagelijks leven in een land als Nicaragua eraan toe gaat. Ik ben dan ook heel blij dat ik deze kans gekregen heb, en kijk er zeker en vast naar uit.

Wout Digneffe
Wout Digneffe
Toen de leerkracht godsdienst ons vertelde voor mee te gaan naar een inleefreis in Nicaragua dacht ik direct JA! IK GA MEE! Dit is een belevenis wat je hele leven bij je zal blijven. Even later toen ik te horen kreeg wat we er allemaal gingen en dat we Spaans gingen leren wist ik gewoon dat dit een kans was om mijn grenzen te verleggen. Het meeste waar ik vooral naar uitkijk zijn de gastgezinnen, want je gaat bij vreemde mensen slapen en op het eerste zicht is het van “wow, raar” maar dit lijkt me net het toffe eraan je gaat bij totaal onbekende mensen slapen en je leert ze stap voor stap beter kennen en uiteindelijk geraak je er bevriend mee, dit is een van de mooiste geschenken wat er is om te krijgen. Een tweede reden waarom ik het ook doe is om de cultuur er eens op te snuiven, ik hou er van om andere culturen, eetgewoonten,…. te leren kennen en ook om te kijken hoe de mensen daar leven, dit gaat natuurlijk echt raar zijn als we daar eerste keer daar aankomen. Ik kan niet meer wachten om te gaan ik kijk er echt al naar uit! Nicaragua here we come!

Cristina Vreven
Christina Vreven
Ik heb nog altijd geen tekstje geschreven om hier te plaatsen. Ook al hebben ze mij dat 4 weken geleden al gevraagd..

Astrid Degraeve
Astrid Degraeve
Ik ga naar Nicaragua en ik kijk het meest uit naar…
…de manier waarop de plaatselijke bevolking leeft. Want ze hebben volgens mij een totaal andere levensstijl.
…hoe onze groep elkaar beter en beter leert kennen. We zijn begonnen met een groep waarvan we maar een aantal personen kenden en nu? Gevorderd tot een echte groep!
…hoe wij daar gaan ontvangen worden in ons gastgezin. Vooral om te ontdekken hoe solidair en gast vriendelijk we tegenover elkaar zijn.
Dus ik heb verschillende dingen om naar uit te kijken en dat maakt het nog spannender.

Helene Neven
Helene Neven
Je krijgt zo een kans maar 1 keer in je leven, je kan er wel op vakantie gaan, maar dat is niet hetzelfde. Als je er op vakantie gaat zie je alleen maar de ‘rijke’ kant van het land. Wij krijgen nu een gastgezin toegewezen, waar we de mensen en hun leven van dichtbij kunnen observeren, waar we de kans krijgen voor het echte leven daar te zien. Hoe de jongeren daar zijn en leven, hoe ze denken, hoe ze hun vrije tijd vullen, hoe en waar ze naar school gaan,…. enz. Dit gaat allemaal heel anders zijn dan in ons land, want wij hebben onderandere meer luxe dan dat er daar zal zijn. Je krijgt ook te zien dat niet overal in de wereld de mensen evenveel hebben, maar daarom zijn ze niet minder gelukkig. Dit alles zou ik graag eens met mijn eigen ogen willen zien en beleven, daarom heb ik mezelf ingeschreven.

Sofie Flach
Sofie Flash
Ik kijk het meeste uit naar als wij in Nicaragua aankomen. Hoe het er daar uitziet en hoe warm het daar is. Ook als we in ons gastgezin komen de eerste dag. Dat is zo spannend omdat we niet echt weten hoe de mensen daar zijn maar ik denk wel dat de mensen daar veel opener en gastvrijer zijn dan hier in België. Het is ook vrij eng om te denken dat ze alleen Spaans spreken daar, ik hoop dat we ons wel kunnen behelpen met het Spaans dat we geleerd hebben in de lessen. Eigenlijk kijk ik naar elke dag uit die we gaan meemaken. Elke dag zal een nieuwe ervaring zijn en omdat het aan de hele andere kant van de wereld is maakt het het nog spannender en specialer. Het wordt voor ons allen een super leuke ervaring!

Jill Clerx
Jill Clerx
Toen ze er over begonnen zaten Stephanie en ik bij godsdienst. We vonden het wel een leuk idee en waren er zowat mee aan het lachen.
Mevrouw Festreats heeft ons uiteindelijk aangespoord echt eens te gaan luisteren naar wat dit inhield. Dit hebben we dan met 3 meisjes gedaan.
Uiteindelijk wouden we er meer en meer van horen en zijn Stephanie en ik naar de echte infoavond gegaan. Ik was er niet echt zeker van, maar dacht kom, ik doe het gewoon eens.
En nu 6 maanden verder, doe ik het echt !

Emma Velears
Emma Velaers
Ik heb mij in de eerste plaats ingeschreven voor de Spaanse taal.
Spaans vind ik een hele mooie taal en het is niet te vergeten ook een wereldtaal!
Toen ik wat langer erover nadacht leek het mij ook wel leuk om een nieuwe cultuur te leren kennen
in een land waar je nog niets van weet. Je leert nieuwe mensen kennen en vooral ook op een andere manier.
Zien hoe de mensen – en vooral de kinderen- daar anders leven dan wij, maar toch ook gelukkig zijn, trok mij heel erg aan.
Ik hoop een goede kijk te krijgen op de mensen hun leven en daar twee weken lang deel van uit te maken.
Best spannend..

Sarah Trimeche
Sarah Trimeche
Ik denk dat mijn niveau Spaans tijdens de lessen tussen zwak en gemiddeld ligt,
buiten de lessen denk ik dat mijn niveau gaat schommelen tussen heel zwak en zwak.
De kunst is dan om met enkele basiswoordjes Spaans en veel gebaren duidelijk te maken wat je wilt zeggen.
Een pocketwoordenboekje gaat dan volgens mij ook handig van pas komen.
Natuurlijk hoop ik daar mijn woordenschat een beetje uit te breiden.

Astrid Lacroix
Astrid Lacroix
Ik kijk het meest uit naar het moment waarop we ons gastgezin zullen ontmoeten en een stukje van hun cultuur zullen ontdekken. Wanneer we helemaal ondergedompeld zijn in hun wereld en eventjes nicaraguaans zijn, denk ik dat ik met een tevreden blik kan terugkijken op de reis en ik het moment waar ik het meest naar uit keek heb beleeft.
Ook ben ik benieuwd hoe het zal voelen om een cultuurshock te ervaren.
Volgens mij zal deze inleefreis ons zeker iets bijbrengen en ik hoop dat ik kan terugkeren naar onze Westerse wereld met een rijker en meer gevarieerd wereldbeeld.

Stephanie Timmermans
Stephanie Timmermans
Ik kijk er vooral naar uit om echt eens iets anders te zien als anders, het zal heel anders zijn dan op een gewone vakantie,
je gaat een heel andere cultuur leren kennen! Waar ik ook naar uit kijk is de jongeren van daar leren kennen en er mee om te gaan.
Daar zal ik ook mijn ogen open doen, hoe zij daar leven zal ook mijn leven veranderen en dat is voor mij al een groot vooruitzicht.
Waar Jill en ik het over laatst ook nog over hadden was dat we vooral uitkijken naar de sappige sinaasappelen en andere juicy fruitjes!

Lotte Willems
Lotte willems
Voor we kunnen vertrekken naar Nicaragua hebben we al veel gedaan, geld inzamelen, vormingen, Spaanse les, …
En bij elke activiteit die we doen krijg ik meer en meer zin in de reis.
Natuurlijk kijk ik uit naar het hele verloop, hoe Nicaragua er zal uitzien en wat we allemaal gaan doen.
Maar het meest interessant lijkt me toch bij de gastgezinnen leven.
Omdat dat de beste manier is om de cultuur en het leven van de Nicaraguaan het beste te leren kennen.
Ik kijk hier het meest naar uit maar heb er terwijl ook het meest bang voor omdat ik geen idee heb hoe het eruit zal zien.
Maar ik kijk enorm uit naar de reis en kan niet wachten tot we vertrekken.

Alexander Deveux
Alexander Deveux
Ik kijk het meeste uit naar de verschillen in levenswijze en cultuur die we gaan ontdekken en ondervinden. Niet alleen de verschillen in het dagelijks leven van de mensen in Nueva Guinea en ons of de muziek die ze mooi vinden , maar ook hun kijk op het leven en hun gedachten over de toekomst lijken mij interessant om te leren kennen. Ik hoop vooral dat we iets kunnen leren uit de verschillen tussen onze visies en onze culturen, zodat we ook ideeën kunnen overnemen en dat we ook op een andere manier leren denken buiten ons eigen perspectief.

Begeleiders scholen:
Jaak Doucet – leerkracht KCST
Ik wil eens “aan levende lijve” ondervinden wat het is tussen andere culturen te leven, om zo meer begrip en waardering te kunnen opbrengen, weg van onze westerse denkpatronen.
Hoe reageren onze jongeren in deze nieuwe leefomgeving? Hoe pakken zij hun praktische en emotionele belevenissen aan? Wat zijn “de verschillen” en “de gelijkenissen” tussen deze leeftijdsgenoten? Waar staan de Nicaraguaanse jongeren sterk in? Wat kunnen wij van hen leren? Wat kunnen zij van ons leren?
Hoe staan zij tegenover de wereld?
Gewoon…. meer inzicht en begrip krijgen in de denk- en leefwereld van een ander. Natuurlijk boeit mij ook natuur en cultuur van dit Midden-Amerikaans land.

Geert Cosemans – leerkracht St Aloysius
Engagement is zowat de rode draad doorheen mijn loopbaan als leerkracht.
Daarom ook dat ik niet geaarzeld heb om mijn schouders onder dit project te zetten.
Samen met mijn collega Isabel Marchal hebben we de leerlingen van onze school warm gemaakt voor deze inleefreis. En ziehier het resultaat: Sofie, Helene, Wout, Robin en Lennerth gaan mee, samen met 9 lln van het KCST en 2 lln. van het KA.
Het belooft een super ervaring te worden. Maar eerst is er nog veel werk op de plank. En ja, dat Spaans …. dat zal wel lukken.

Evi Grosemans – leerkracht Atheneum
Ik schreef me in omdat ik via Egon al zoveel gehoord had over het land, de stedenband en zijn ervaringen bij vorige inleefreizen, dat ik zelf nieuwsgierig werd naar het land en de gewoontes en gebruiken van de Nicaraguanen. Als je iemand hoort beschrijven hoe lekker en sappig het verse fruit daar is, zoveel smaakvoller dan het fruit dat hier in onze rekken ligt, dan wil je dat fruit gewoon zelf eens proeven… Die mogelijkheid bood zich aan in de vorm van dit project.
Tot nu toe is het project een verrijkende ervaring geweest, doordat je verschillende nieuwe mensen leert kennen, een vreemde taal leert en heel wat meer te weten komt over ontwikkelingssamenwerking en een vreemde cultuur. Ik ben wel benieuwd hoe goed we onszelf staande kunnen houden met dat beetje Spaans dat we kennen, en hoe goed we het lokale eten zullen verteren, maar ik kijk vooral uit naar de nieuwe indrukken die we daar zullen opdoen. Foto’s en beschrijvingen leren ons veel, maar pas wanneer je die dingen zelf ervaart kan je ze volledig begrijpen en je eigen maken.

Begeleiders Nicaraguacomité
Hilde Martens
In december 2002 was ik voor de eerste keer in Nicaragua. Alles en iedereen maakte een diepe indruk.
10 jaar en menige uitwisseling later werd Nicaragua voor mij een bijna dagelijks engagement . Is het niet binnen mijn job (Fiesta Latina) of de vzw Vonkita dan is het in functie van de stedenband en uitwisselingen zoals deze IntercambioSO.
Ik verheug me erop om het land, de cultuur, de Nica’s nog eens opnieuw te ontdekken. Deze keer door de frisse bril van 16 jongeren en hun leerkrachten. Samen met hen de geur van modder, afval, vers gebakken tortillas of rijpe banaantjes ruiken. Me heel waarschijnlijk samen met hen terug ergeren aan de claxonnerende auto’s, de luide radio’s van buren maar zeker ook genieten van het geluid van vogels en krekels of de muziek die uit één van de talrijke evangelische kerken komt.
Ik kijk ernaar uit om de hele groep ervaringen voor het leven aan te reiken…en die daarna ook samen met jullie te delen.

Thomas Peeters
Ik werk graag met jongeren, ik wil de wereld ontdekken, ontwikkelingssamenwerking is een passie en Sint-Truiden is mijn stad. Dat alles kwam samen in één geweldig project, intercambioso. Ik heb al een aantal keren mogen meemaken hoe verrijkend het kan zijn om je in te leven in een andere cultuur. Ik woonde een half jaar in Spanje, een half jaar in Ecuador en werkte lange tijd met mensen in armoede. Deze ervaringen zetten me een spiegel voor en verruimden mijn blik op de wereld. In een wereld waarin ‘de ander’ steeds dichterbij komt, wil ik me inzetten om zoveel mogelijk jongeren ook dergelijke ervaringen mee te geven en zo hun wereldbeeld te verrijken.

Sofie Poncelet
Voor mij is het al de 5e keer dat ik naar Nicaragua ga maar ik voel dat dit een van de meest onvergetelijke reizen zal worden. Ik word best wat zenuwachtig wanneer ik besef dat we met zo een grote groep (jonge) mensen reizen en dat alles misschien niet altijd even vlot zal verlopen. Maar iedereen heeft er enorm veel zin in en dat maakt dat de sfeer binnen de groep ongetwijfeld heel erg goed zal zijn. Dat is voor mij de basis van een goede uitwisseling. Vanaf dan kan het alleen maar nóg beter worden!

Egon Heeren

Advertisements

2 Responses to “Deelnemers”

  1. Christine Menten March 27, 2013 at 3:49 pm #

    Wat een toffe bende! Fijn dat jullie je kijk op de wereld willen verruimen. Ik wens jullie een onvergetelijke reis, veel vriendschap en een hoop nieuwe, verrijkende ontmoetingen. Hou je ogen en je hart wijd open en breng veel boeiende verhalen mee naar Sint-Truiden!

  2. Johnny Plevoets March 27, 2013 at 7:16 pm #

    Ik wens iedereen een fantastische ervaring. Een ervaring die jullie leven mag verrijken en die jullie achteraf mogen delen met velen.
    Zorg goed voor mekaar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: