Historiek

Historiek
In de zomer van 2002 ging Sint-Truiden op zoek naar een geschikte partnergemeente in het Zuiden. Diverse steden in verschillende landen waren mogelijke partners. Uiteindelijk viel de keuze op Nueva Guinea, een stad in het Oosten van Nicaragua.
Via de familie Daniëls uit Alken, die toen voor 4jaar in Nueva Guinea verbleven, konden gemakkelijk contacten worden gelegd met burgerlijke organisaties en met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur. Op 8 december 2002 tekenden toenmalig schepen Ontwikkelingssamenwerking Peter Dufaux en Hilde Martens als voorzitter van de Gemeentelijke Raad Ontwikkelingssamenwerking een overeenkomst met het gemeentebestuur en een groep geëngageerde burgers.
Niquipo is de jongerenvereniging. Niquipo zag het levenslicht toen vzw Nicaraguacomité en de jeugddienst van Sint-Truiden in 2006 de handen in elkaar sloegen om een jongerenuitwisseling te organiseren voor 13 Truiense jeugdleiders naar Nueva Guinea.
Sinds dat eerste bezoek heeft het uitgewissel niet stilgestaan. Bijna jaarlijks ontvangen we een delegatie uit Nueva Guinea of gaan wij hen terug opzoeken.
Enkel door mekaar regelmatig te ontmoeten kan je een stevige band boeiend en bloeiend houden.
Op 10 jaar tijd is er veel veranderd. Zeker wat communicatie betreft. In 2002 vertrok het eerste mailtje van hieruit richting Marcel en Berdien. Via een gat in de muur kwam één van de 300 vaste telefoonkabels die er toen in Nueva Guinea waren (voor 120.000 inwoners) af en toe door de muur van de buren naar de computer van Marcel.
Een antwoord werd meestal verstuurd via diskette en de plaatselijke universiteit en was toch snel een paar weken onderweg.
Nu zijn er tientallen cybercafé’s en kan je er, als er elektriciteit is, mailen, telefoneren, facebooken en skypen. Lang leve de communicatie. Nu enkel Spaans leren.
Vandaag slaan onze broeders en zusters van Niquipo Nueva Guinea wekelijks de handen in elkaar om activiteiten te organiseren voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren van de stad. Niquipo kreeg in de loop der jaren naam en faam bij de lokale bevolking en onze projecten zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook de gemeentelijke jeugdraad krijgt steeds meer structuur en zeggenschap in het lokale bestuur. Georganiseerde jongeren uit heel Nueva Guinea (2.774 km²) zijn met elkaar verbonden via dit netwerk.
Hier in St-Truiden proberen we de bevolking te sensibiliseren over de stedenband en derde-wereldthema’s. Niquipo wil zich profileren als een groep maatschappelijk geëngageerde jongeren, die zich inzet zowel dicht bij huis als in het verre Nicaragua. Via gerichte activiteiten zoals de tentoonstelling ‘www.tussenappelenbanaan.be’ werken we aan sensibilisering. De uitwisseling van jongeren zal hier zeker ook zijn steentje toe bijdragen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: